loading

DİJİTAL BASKI MI OFSET BASKI MI?

DİJİTAL BASKI MI OFSET BASKI MI?

Baskı dendiğinde akla ilk ofset baskı gelse de, dijital baskı da oldukça tercih edilenler arasında. Dijital baskının en belirgin özelliği seri basım ve hızdır. Diğer artısı ise atık durumu yani kimyasalların kullanımı ofset baskıya göre daha az olmaktadır. Ancak dijital baskıda ise solvent tercih edildiği için her ne kadar ofset baskıya oranla çok daha az atık meydana çıksa da insan sağlığına daha fazla zararlıdır. Çalışma prensibi olarak ofset baskı dijital baskıdan ayrılmaktadır. Dijital baskılar bilgisayar ortamında hazırlanıp uygulandığı için değişiklikler anlık yapılabilmektedir. Ancak ofset baskıda çalışmaya özel kalıplar kullanılır ve değişikliği daha zordur.

Günümüzde bu iki baskı çeşidi de kullanılmakla beraber, sektöre göre kullanım yoğunlukları değişir. Yaptıracağınız işin baskı adeti azsa, baskı kalitesi sizin için fazla önemli değilse, yapılacak baskının hızı maliyetine kıyasla daha önemliyse dijital baskıyı tercih etmelisiniz. Baskı adediniz çok fazla (örneğin 10bin adet), kalite de harcayacağınız maliyet de önemliyse, zamanınızı da baskı süresine göre planlamışsanız tercihinizi ofset baskıdan yana kullanmanız kaçınılmazdır. Tabi şunun altını tekrar çizmekte fayda var; ofset baskıda bir çok kimyasal kullanılarak yapıldığından çok fazla atık oluşturmaktadır.

Daha kaliteli bir baskı olan ofset baskı mı yoksa daha seri baskı yapabilen dijital baskıyı mı avantajlı olur sorusu önemlidir ve sorulması da gereklidir. Eğer ihtiyacınız olan zamana sahipseniz maksimum adet, minimum maliyetle bastıracağınız için ofset baskı tercihiniz olacaktır.

Dijital baskı aşamaları da ofset baskıda olduğu gibi grafik-baskı-baskı sonrası olmak üzere 3 aşamalı bir süreçtir. Ofset baskıya nazaran dijital baskıda baskı öncesinde film kullanılmıyor. Yani banyo, tarama, deneme çekimleri artık yok. Aşamaların kolaylığını anlatmak gerekirse (ofset baskıya göre); görüntü fotoğraf makinesinden direk bilgisayara, oradan da baskıya aktarılmaktadır. Bu durumda düşük adetli işlerin maliyeti otomatik olarak ofset baskıya göre daha aşağıya çekilmiş olur. Bununla birlikte düşük adetli işlerde zaman yönünden de çok fazla avantajları bulunmaktadır. Ofset baskı ile basılan işleriniz güneş ışığına maruz kalsa da herhangi bir solmanın gerçekleşmemesi baskın bir avantajdır.

Basımını yaptırmak istediğiniz olan kitap ve dergi gibi baskılarda kapak baskıları için ofset baskı kullanırken broşür gibi baskılar için dijital baskı kullanabilir. Daha kaliteli olduğu su götürmez bir gerçek olan ofset baskı ne kadar vazgeçilmez ise de, değişime müsaade eden dijital baskılar da oldukça kullanılan bir baskı teknolojisi olma yolunda her geçen gün hız kazanmaktadır.

Baskıyı yapacak matbaa tarafında ise, ofset baskıyı bilen, ddüzenleme gerektirebilecek olan baskı işlemlerinde dijital baskının kolaylığını kullanacak olan kişiler, ofset baskıda bulunan kalıp işlemleri ile uğraşmak çok istemezler. Aslında her iki baskı teknolojisininde tercih edilmesinde kendi içinde avantajlarının olması karar vericileri biraz zorlar.

BU BAŞLIK DA İŞİNİZE YARAYABİLİR

Matbaa Çalışmalarında Renk Uyumu

HAKKIMIZDA

Adormat 2011 yılında kurulan, sektöründe yenilikçi ve lider firma olma hedefiyle Türkiye genelinde faaliyetlerini sürdüren %100 Türk iştirakli bir firmadır. Adormat 2011 yılında kurulan, sektöründe yenilikçi ve lider firma olma hedefiyle Türkiye genelinde faaliyetlerini sürdüren %100 Türk iştirakli bir firmadır.

İLETİŞİM

5749 Sk. No:15 MTK Tekstilciler Çarşısı PK: 35090
Çamdibi, İzmir/Türkiye
info@adormat.com.tr
+90 232 265 1068