loading

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR?

Bu yazımızda siz değerli müşterilerimizin/müşteri adaylarımızın bizlerden teklif isterken ya da grafik tasarımcıların çalışmalarını yapmadan önce bazı dikkat etmesi gereken önemli hususları paylaşacağız.

Çalışmada kullandığınız yazılar ve resimler baskı ve kesim esnasında oluşabilecek kaymalardan dolayı yarım kalabilir. O nedenle çalışma yüzeyine yapışık çalışmak doğru bir çalışma şekli değildir. İşin baskıya girebilmesi için tüm kenarlarda en az 3 mm. ile 5 mm. arasında bir taşma payı az önce bahsettiğimiz sıkıntıları ortadan kaldıracaktır.

Ekstra renkli çalışmalarınız hariç (RGB), baskı için tüm çalışmalar CMYK olmak zorundadır.

Vektörel tabanlı çalışmak işinizin kusursuz baskıdan çıkması adına çok önemlidir.

Çalışmada kullanacağınız görseller 300 dpi çözünürlükte olmalıdır. Bilgisayar ortamında ya da web ortamında güzel göründüğünü düşündüğünüz küçük görsellerin kullanımı baskıda pixel olarak görününecek ve işin çöp olmasına sebep olacaktır.

Illustrator, InDesign, Freehand, Coreldraw vb. vektörel tabanlı programlarda tasarladığınız işlerde çalışma içerisinde kullandığınız/çağırdığınız materyalleri matbaacınıza göndermeyi unutmamalısınız. Sizde görülen materyaller matbaacınızda bulunmaz ise çalışmanız düzgün açılmaz, baskıya hazırlanamaz ve elinize ulaşması gecikir.

Çalışmanın formatı (PDF, EPS, AI, TIFF, CDR) konusunda baskıyı yapacak kişilerle önceden görüşüp netleştirmenizde büyük yarar vardır.

Bir diğer önemli nokta ise çalışmanızda kullandığınız fontlar. Eğer çalışmada yer alan yazılara ait fontu göndermiyorsanız mutlaka yazıları convert’leyerek göndermeniz yararınıza olacaktır. Çünkü kullanmış olduğunuz font baskıya gönderilecek bilgisayarda olmayabilir ve bunu baskı için kontrol edecek kişi farketmeyebilir, çalışma hiç istemediğiniz bir font ile basılabilir. Eğer convertlemeyi düşünmüyor ya da ihtiyaç halinde (dosya transferi yaşamamak, zaman kazanmak adına) baskı öncesi düzenleme konusunda müdahale edilebilmesini istiyorsanız fontu da ayrıca diğer materyallerle birlikte matbaaya göndermelisiniz.

Serigraf baskı yapılırken filmin en fazla 70 dpi çözünürlükte olması gerekmektedir.

Baskıda film alınırken kuşe kağıt kullanılacaksa tram en az 80, hamur kağıt kullanılacaksa tram en az 60 olmalıdır.

Sert kapakta 170 gr. altı olmaz. Bristol ve bazı Özel kağıtların ön ve arka yüzeyi farklı olmakla birlikte bristol kağıdın standart ölçüleri 70x100'dür.

Eğer bir işte altın ya da gümüş yaldız kullanılmış ise mutlaka vernik veya laminasyon yapılmalıdır. Laminasyonda 135 gr. altı selofan olmaz. Özel kağıtlara ise selefon değil lokal lak yapılabilir. Sıvamalı işlerde ise Laminasyon yapılması gerekir.

Koyu zeminli işlerde kırım yerlerinden çatlamanın önüne geçmek için selefon yapılmalıdır. Vernik ve ya Lak bu çatlamayı engellemez.

Hazırlanmış olan çalışmanızı Amerikan Cilt yapartırmak istiyorsanız kapağa mutlaka laminasyon yapılmalıdır. Aksi durumda iş çizilir. Amerikan Cilt'te kapak ön selefon yapılır; arka ise selefon olmaz.

BU BAŞLIK DA İŞİNİZE YARAYABİLİR

Dijital Baskı mı, Ofset Baskı mı?

HAKKIMIZDA

Adormat 2011 yılında kurulan, sektöründe yenilikçi ve lider firma olma hedefiyle Türkiye genelinde faaliyetlerini sürdüren %100 Türk iştirakli bir firmadır. Adormat 2011 yılında kurulan, sektöründe yenilikçi ve lider firma olma hedefiyle Türkiye genelinde faaliyetlerini sürdüren %100 Türk iştirakli bir firmadır.

İLETİŞİM

5749 Sk. No:15 MTK Tekstilciler Çarşısı PK: 35090
Çamdibi, İzmir/Türkiye
info@adormat.com.tr
+90 232 265 1068